Back to All Events

LEPOTA KNJIGE


  • Narodna in univerzitetna knjižnica Turjaška 1 Ljubljana (map)

Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta je prva iz serije razstav v razstavnem prostoru Narodne in univerzitetne knjižnice, ki se v celoti posveča lepoti knjige. Vodilna misel razstave je: lepota knjige je tako pomembna kot njena vsebina. Malo bralcev razmišlja o knjižnem oblikovanju, nevidni umetnosti, in ozavesti napor, ki je bil vložen v to, da je tekst postal knjiga. Za navidezno preprostim predmetom stoji obsežno znanje o oblikovanju, materialih, oblikah črk, njihovi postavitvi in vezavi. 

Osrednja tema razstave Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta so detajli knjig. 

Osrednja os razstave je povezana s Kosovelovo tipografijo. Kosovelova tipografija je nastala v procesu strukturiranja knjige Constructivism and Kosovel (Konstruktivizem in Kosovel) dr. Janeza Vrečka. Takrat se je Boris Balant srečal s Kosovelovim naslovom nikoli realizirane revije za umetnost KONS, ki ga hranimo v Rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice. Kosovelova skica naslovnice revije ga je spodbudila, da je iz štirih črk besede KONS razvil črkovno vrsto. Kosovelova tipografija je dokončno potrdila Balantovo izumiteljstvo pri oblikovanju knjig. 

Tematski krajini razstave sta dve: na eni strani pogled v Balantovo oblikovanje tekstur, na drugi strani pa njegova umetnost detajla. Za potrebe razstave smo izbrali šest didaktičnih narativov, mikroambientov, ki nam bodo opisali Balantove oblikovalske krajine: 

  • kozmistično-konstruktivistične knjige (Vrečko, Anđelkovič, Potočnik) 

  • humanističnoznanstvene knjige (zbirka Krt) 

  • knjiga / fotografski katalog (Gregorič-Hodalič) 

  • knjige, ki tematizirajo modo (Alan Hranitelj) 

  • korporacijske knjige (Mobitel) - knjiga umetnice (Maja Smrekar) 

  • knjige, ki tematizirajo vesolje (Michael Benson) 

Pričujoča razstava je izhodišče za premislek o tem, kakšna naj bo knjiga prihodnosti. Z njo želimo opozoriti na izvrstne oblikovalske rešitve in kot Narodna in univerzitetna knjižnica, varuhinja knjig in shranjevalka misli, ponuditi podlago za tematiziranje lepote knjige. Knjige, ki nas s svojo prisotnostjo razsvetljuje že skoraj dve tisočletji, ter njenih digitalnih pojavnih oblik, ki so že prisotne in bodo v prihodnosti nadaljevale svoj razvoj. Naloga naše knjižnice je, da tvorno sodelujemo pri začrtanju njegove smeri. 

Earlier Event: February 10
Syntapiens::IZ/ Reka, Reka
Later Event: February 24
Syntapiens::IZ/ Reka, Reka